Το χωριό Πεδουλάς

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ 

Ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, με πυκνά δάση πεύκων και πλατανιών, καταπράσινη βλάστηση και τρεχούμενα φυσικά νερά. Ο Πεδουλάς, χτισμένος σε υψόμετρο 1.100 μ. στις πλαγιές του Τροόδους, με τα γραφικά σπίτια του και τις καλές τουριστικές υποδομές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλέστερα ορεινά θέρετρα της Κύπρου. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Λευκωσίας κι απέχει περίπου 75 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα της Κύπρου, 55 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, 125 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα, και 85 χιλιόμετρα από την Πάφο. Ο Πεδουλάς είναι ένα χωριό που δεν παύει στιγμή να ξεχειλίζει από ζωή, προσφέροντας ιδιαίτερες εμπειρίες στους επισκέπτες και τους φυσιολάτρες.  ΚΛΙΜΑ 

Το διάσημο κεφαλοχώρι της Μαραθάσας φημίζεται για το δροσερό κλίμα του, ιδανικό για παραθερισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών. Φημίζεται επίσης για τα νόστιμα κεράσια του, τα οποία τροφοδοτούν την αγορά της Κύπρου.ΙΣΤΟΡΙΑ

Την εποχή της Φραγκοκρατίας, το χωριό αποτελούσε βασιλικό φέουδο. Επί Αγγλοκρατίας, μετά τον ολέθριο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πεδουλάς αποτέλεσε πόλο έλξης και βίωσε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, τόσο οικονομικά όσο και πληθυσμιακά, φτάνοντας τους 2000 κατοίκους.ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Λέγεται ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη 'πέδιλο' επειδή το χωριό είχε μεγάλη ποσότητα δερμάτων και πολλούς σκαρπάρηδες, οι οποίοι κατασκεύαζαν παπούτσια και πέδιλα και έτσι πήρε το όνομα του, σύμφωνα με την παράδοση.


ΔΙΑΜΟΝΗ

Παλιά αρχοντικά, που έχουν διαμορφωθεί σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες ή ξενοδοχεία, προσφέρουν καλές λύσεις για υψηλού επιπέδου διαμονή.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΕΔΟΥΛΑ

1.Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά

Σε κάθε γωνία του Πεδουλά υπάρχουν αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε κατά την επίσκεψη σας. Στον Πεδουλά θα συναντήσετε το Βυζαντινό Μουσείο του Πεδουλά, το οποίο δημιουργήθηκε επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου για να στεγάσει εικόνες και ιερά κειμήλια (13ος – 20ος αιώνας), που σώθηκαν από τις εκκλησίες του Πεδουλά. Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται σε κοντινό σημείο από τον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και λειτουργεί από το 1999 στο παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού. Περιλαμβάνεται επίσης στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο. 

2.Λαογραφικό Μουσείο

Μοναδική εμπειρία το Λαογραφικό Μουσείο Πεδουλά, όπου στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτήριο. Εκτός από τις παραδοσιακές τέχνες και τα επαγγέλματα, το Μουσείο παρουσιάζει το εσωτερικό του κυπριακού παραδοσιακού σπιτιού, με τα αυθεντικά του έπιπλα, τα σκεύη και άλλα οικιακά αντικείμενα, περιλαμβανομένων τοπικών ενδυμασιών. Βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία του χωριού κοντά στη μεγάλη εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, προσφέροντας μια συναρπαστική εικόνα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κοινότητας.

3.Εκκλησίες

Επίσης στον Πεδουλά, υπάρχουν σημαντικές εκκλησίες που μπορείτε να θαυμάσετε, όπως ο Ιερός Ναός Προόδου Τιμίου Σταυρού, το Παρεκκλήσι Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το Παρεκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ των Βράχων, το Εξωκλήσι της Παναγίας της Βορινή, το Εξωκλήσι του Αγίου Παναγιώτη, το Παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου, το Παρεκκλήσι της  Αγίας Μαρίνας, το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το Εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

4.Στέλιος Περιβαλλοντικό Κέντρο 

To «Στέλιος Περιβαλλοντικό Κέντρο» στον Πεδουλά ιδρύθηκε αρχικά την 1ην Νοεμβρίου 2005 από την κοινότητα Πεδουλά με την συνεργασία και την βοήθεια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Το Κέντρο στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο και προσφέρει μαθήματα περιβάλοντος τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου από έμπειρους δασκάλους/καθηγητές. 


ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Μια συναρπαστική εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης, να εξερευνήσουν τα σημεία της κυπριακής υπαίθρου και να απολαύσουν καθαρό αέρα είναι τα μονοπάτια της φύσης στον Πεδουλά. Στην περιοχή υπάρχει το μονοπάτι για περπάτημα προς την Μονή Κύκκου και το μονοπάτι για περπάτημα προς τα γύρω χωριά του Μουτουλλά και Καλοπαναγιώτη.